​​​Ugens historie

Støtte til personlig udvikling skaber selvtillid - små skridt ad gangen

Uge 42

Dansk RÅSTOF

Tanja er en dansk kvinde på 44 år, der gennem sit forløb i Springbræt har udviklet sig fra at være fastlåst og vred på systemet til at kunne modtage og bruge den tilbudte hjælp.

Tanja har været afhængig af systemet siden hun som 18.årig fik bistandshjælp første gang. Hun har aldrig været i almindeligt arbejde. Hun har flere psykiatriske diagnoser herunder angst og OCD. 

Første gang Tanja mødte i Springbræt vendte hun hovedet væk og ville ikke give hånd. Hun gav aldrig hånd til folk hun ikke stolede på. Målet med det daværende forløb var afklaring af Tanjas funktionsevne.

Tanja kom i praktik i Frelsens Hær, hvor hun kendte de fleste af de ansatte. Hun magtede ikke andet da hun beskrev, at hun var usikker på sig selv og ikke orkede at møde nye mennesker. Dels på grund af sin angst og OCD dels på grund af sine dårlige tænder. Tanja anså sine dårlige tænder som en alvorlige barriere for at komme på arbejdsmarked.

Tanja lider af tandlægeangst, hvorfor hendes tænder aldrig var blevet passet, heller ikke da hun var barn. Samtidig havde Tanja et stort ønske om at få gjort noget ved tænderne, dels på grund af udseendet dels på grund af ubehaget og tandpinen. Tanja tog imod støtten om hjælp til ansøgning af betalingstilsagn, bestilling af tid samt ledsagelse til tandlægen, hvor hun efter et langt behandlingsforløb fik helt nye, flotte kunstige tænder.

Tanja er stadig usikker på at skulle i praktik nye steder men har en større selvsikkerhed dels på grund af sine nye tænder, men også på grund af den positive udvikling det har givet hende at overkomme den kæmpe barriere det har været at skulle overvinde sin tandlægeskræk.

Tanja er i dag indstillet til et ressourceforløb, hvor målet fortsat er afklaring af hendes funktionsevne blandet andet via et praktikforløb.

På rehabiliteringsmødet peger hun selv på at komme i bedre form og tabe sig, som et mål, der kan medvirke til, at hun bliver psykisk parat til at skulle i praktik. Hun er usikker på om hun selv kan overkomme det og magter slet ikke motion i et fitnesscenter. Hun foreslog at løbe med sin mentor fra Springbræt. Et mål på 5 km inden for 3 måneder. Rehabiliteringstemaet og mentor fra Springbræt tilsluttede sig ideen, og en plan blev lagt. Med betaling fra Dansk Råstof Fonden af 1997 blev Tanja ekviperet fra top til tå i løbetøj og de første mange ture er taget rundt om søerne.

Tanja formår i dag at se sine egne udviklingsmuligheder og modtage den tilbudte hjælp. Hun er stadig ikke meget for at skulle i praktik, og giver ikke altid hånd til fremmede, men hun når hele tiden et skridt videre i sin personlig udvikling og bliver via forløbet i Springbræt yderligere afklaret i forhold til sin fremtidige forsørgelse.