Dansk RÅSTOFDet handler om at lytte til menneskers ønsker og måske også tænke utraditionelt - det kan gøre en positiv forskel for brugerne og dermed for samfundet

Lars er en mand i 50erne, som har været i kontakthjælpssystemet en stor del af sit liv, og han forventer ikke at komme på arbejdsmarkedet igen. Lars mødte til førstegangssamtale og meldte klart ud, at han ikke ønskede at deltage, og at han kun kom, fordi han skulle. Lars sagde, at jeg bare kunne tilmelde ham et tilfældigt kursus og så vil han komme og sætte sig ned, men han vil ikke deltage. Sådan havde han gjort alle de andre steder, han havde deltaget. Han var booket til en særlig intensiv pakke og derfor skulle han i gang med noget aktivering.

Lars blev tilknyttet IT-kursus 1 gang om ugen. Som han selv havde forklarede, så dukkede han op hver eneste uge, men han satte sig på en stol uden at deltage. Vi aftale, at han kunne komme og sætte sig i rummet ved siden og når tiden var gået, kunne han tage af sted igen.

Efter en periode på denne måde tog konsulent og Lars en samtale om situationen i et forsøg på at finde en løsning. Lars endte med at sige, at han gerne vil prøve at gå til fitnesstræning i stedet for IT-kursus, da det måske kunne give mere mening, og da Lars nægtede at deltage ved IT-kursus, gav det god mening at prøve noget andet.

Lars startede på træning hver mandag og der gik ikke længe før jeg hørte positiv nyt om hans deltagelse i fitnesstræning. Lars tog denne aktivering alvorligt og det gav rent faktisk mening for ham at deltage. Lars har været tilknyttet andre aktører og tilbud gennem tiden fra jobcenteret, men aldrig før havde det givet mening. Nu gav det pludselig mening og Lars blev på meget kort tid opslugt af sin træning og begyndt at træne mere og mere.

Ved den afsluttende samtale, sagde Lars, at han gerne vil fortsætte med at være tilknyttet Springbræt og samme konsulent og fortsætte sin træning. Lars var blevet glad for sit forløb og hans tilværelse var blevet en anelse bedre efter at han begyndte at træne. Nu træner han mere end, hvad der forventes i forhold til timetal. Lars er sågar åben overfor at komme på andre hold end fitnesstræning ved en kommende forlængelse. Der er derfor søgt om endnu flere timer ved et nyt forløb, så Lars kan komme i gang med flere aktiveringsmuligheder.

Lars har igennem en lang årrække ikke ville samarbejde med aktører eller andre tilbud fra Jobcenteret, men dette er ikke længere tilfældet. Lars er positiv og åben overfor forandring og når han selv ønsker en forlængelse, viser det, at han har gennemgået en positiv udvikling. ​

Konsulent Hussein Ali, Springbræt

Uge 40

Ugens historie