Uge 34 

En god historie om at få sine drømme om uddannelse opfyldt, trods svære odds

S er en kvinde fra Libanon på 35 år. Hun kom til Danmark i 1987 som flygtning. Hvor hun sammen med far, mor og bror det første år i Danmark boede i Sandholmlejren.

Efter 1 år fik familien en bolig i Ålborg. S gik i modtagelsesklasse og blev indsluset i 3 klasse.

Fagligt gik det ikke godt, og S gik ud af 9. klasse. S drøm har altid været at blive frisør, og hun har søgt ind på frisøruddannelsen flere gange, men fik altid afslag.

Hjemme gik det ikke godt, da faderen var voldelig og dominerende. Det gik for det meste ud over moderen, som S elskede over alt på jorden. S anmeldte faderen til politiet, og det endte med at faderen og moderen blev skilt, og S flyttede efterfølgende med sin søster og mor til København.

Som 18årig mødte S en mand i København, de blev hurtigt gift, selvom hendes familie frarådede det. Indenfor det første år nåede S at blive gravid og skilt, og flyttede efterfølgende hjem til sin mor, som S kunne betro sig til.

For 7 år siden, blev S endelig bevilget frisøruddannelsen af Ungecenteret Skelbækgade. På samme tidspunkt blev hun gravid med sin nye mand. Det var en hård graviditet, hvor hun var sengeliggende det meste af graviditeten.

S talte med sin sagsbehandler i Ungecenteret og aftalte med sagsbehandleren at S satte uddannelsen i bero, hvorefter S kunne starte igen efter endt barsel.

Uheldigvis for S, var hun over 30 år, da hun ville genoptage frisøruddannelsen, og hørte nu under JC lærkevej som ikke ville anderkende aftalen S havde indgået med Ungecenteret.
 
Da S kom i forløb hos Springbræt i forsommeren 2015, havde hun opgivet alt håb om at få en uddannelse, og i virkeligheden håbet om en positiv fremtid og ikke mindre håbet om en tilknytning til uddannelse- eller arbejdsmarkedet. S havde svært ved at tro på at systemet kunne og ville støtte hende.

Hun var alene mor til 2 børn, hendes mor som var hendes store støtte var død, S var depressiv og havde svært ved at se mening med livet.

Springbræt fik en bestilling fra jobcenteret i en helhedsorienteret mentorpakke, med formål: ”Støtte til struktur og overblik i hverdagen - Støtte til at komme til læge – henvisning til psykolog eller psykoterapeutisk forløb – Afklaring om der er behov for krise/sorgbehandling”.

Der har senere været tale om forlængelser hvor formålene herefter mere og mere er rettet mod uddannelse og arbejde.

Springbræt startede forløbet med hjemmebesøg fordi S ikke kunne overskue at deltage i samtaler uden for hjemmet. I takt med at en god relation mellem Springbræts konsulent og borgeren blev opbygget - blev udviklingen lidt efter lidt mere og mere positiv og S begyndte at tro på en fremtid for sig selv, sine børn og en tro på at hun på en eller anden måde kunne tilknyttes arbejdsmarkedet. Den positive udvikling fortsatte og S begyndte at sætte mål for sin fremtid.

Flere muligheder blev drøftet men i takt med tiden blev hun mere og mere sikker på sig selv og sine ønsker var der for hende kun en mulighed FRISØR.

Konsulenten lavede planer med S om forløbet i Springbræt, med udgangspunkt i at støtte og motivere hende til at satse på sin drøm om at blive FRISØR. Dette betød at vi skulle:
 

Finde en frisør der kunne give jobgaranti efter endt uddannelse
Besøge frisørskolen og indhente materiale om uddannelsen
Ledsage og støtte S til samtale i JC, hvor vi skulle sælge ideen om frisøruddannelsen til Jobcentret.

 
S fandt en frisør, der kunne give hende jobgaranti.

S og undertegnede besøgte frisørskolen, hvor vi talte med skoleleder N, der fortalte om uddannelsen og forløbet, og gav S materiale om uddannelsen.

I november 2015 ledsagede konsulent S til samtale i JC. S havde forberedt sig grundigt til samtalen, og var meget nervøs. Med støtte fra undertegnede fik S fortalt om sit mål, og fremlagde diverse materialer.

Jobcenteret godkendte efterfølgende uddannelsesplanen.

Nu er S via hårdt arbejde, en drøm om at blive frisør og med støtte fra sagsbehandler og konsulent fået bevilget den etårige frisøruddannelse som hun startede på 11. december 2015.

S har lige bestået grundforløbet i starten af marts måned, og hvis alt går efter planen, så skal hun i starten af 2017 når hun har bestået frisøruddannelsen, begynde at hos en frisør på strøget, hvor hun har fået jobgaranti.

S fortæller at hendes største motivation har været at gøre sin mor stolt, og til den dag hvor hun kan fortælle sine børn at hun skal på arbejde. Medarbejder, konsulent Mohammed Khadar, Springbræt

Ugens historie

Dansk RÅSTOF